Soorten fietsen

Soorten fietsen

Als u een sportieve prestatie wil leveren zoals een bergtocht, dan zult u een andere fiets nodig hebben dan voor gewoon woon-werk verkeer. Er zijn bij Bert Evers dan ook verschillende soorten fietsen te krijgen; voor elke gelegenheid is er eentje.

Zo zijn er de elektrische fietsen. Deze is niet zo geschikt voor een toertocht door de bergen. Behalve dat het afbreuk doet aan uw prestatie, is de fiets zwaarder dan een gewone fiets. Bovendien reageert de accu van de elektrische fiets anders op de omstandigheden in de bergen en loopt u het risico halverwege de berghelling zonder ondersteuning te zitten.

Verder is er ook de stadsfiets. Deze comfortabele fiets is vooral geschikt voor het woon-werkverkeer. De banden hebben minder profiel en de maat zit tussen die van een mountainbike en een racefiets in. De fiets is relatief zwaar door het stalen frame. Sommige fietsen hebben geen versnelling en een terugtraprem, maar de moderne luxere uitvoering van de stadsfiets heeft handremmen en een naafversnelling. De kettingkast is gesloten, zodat de ketting schoon blijft en weinig onderhoud nodig heeft. Dit alles maakt dat de stadsfiets niet geschikt is om mee te doen aan een wedstrijd in de bergen of door het bos en veld.

U kan ook voor een mountainbike gaan. Dit is een terreinfiets waarmee op onverharde wegen of paden gefietst kan worden. De mountainbike is comfortabel op moeilijk begaanbare, ruige en heuvelachtige terreinen zoals in het bos of op het strand. De banden zijn dik voor goede grip. De fiets heeft ook goede vering, om alle schokken op te vangen. Het nadeel is wel dat de mountainbike na elke tocht moet worden onderhouden en dat u tenminste 1x per jaar een grote beurt moet geven.

Het meest geschikt is de racefiets. De bandjes zijn smal en de fiets is zo licht mogelijk gemaakt om zo min mogelijk luchtweerstand te hebben. Dat maakt een sportieve prestatie makkelijker. Voor een optimale tourbeleving is het belangrijk dat u de fiets aanpast op uw postuur. Maar dat geldt eigenlijk voor alle fietsen. Kom naar Bert Evers en laat u vrijblijvend informeren welke fiets het beste geschikt is voor u.