Vlonderplanken zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden in tuinontwerpen, terrassen en buitenruimtes. Ze combineren functionaliteit met esthetiek en bieden een duurzame oplossing voor buitenleven. In deze blog duiken we dieper in wat vlonderplanken precies zijn, onderzoeken we de voordelen en bekijken we de diverse toepassingen. Of je nu een tuinliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar manieren om je buitenruimte te verfraaien, vlonderplanken kunnen een interessante optie zijn.

Wat zijn vlonderplanken?

Vlonderplanken zijn lange, smalle planken gemaakt van hout of composietmaterialen die gebruikt worden om buiten vloeren te maken zoals terrassen of loopbruggen. Ze worden horizontaal geplaatst, vaak op een verhoogd frame, om een stevig en vlak oppervlak te creëren dat bestand is tegen de elementen.

Functionaliteiten en voordelen

  • Vlonderplanken zijn ontworpen om lang mee te gaan. Houten vlonderplanken zoals die gemaakt van hardhout of behandeld zachthout zijn behandeld om rot, schimmel en insectenschade te weerstaan. Composiet vlonderplanken gaan nog een stap verder en bieden een bijna onderhoudsvrije oplossing die niet zal splijten, kromtrekken of vervagen.
  • Met een breed scala aan beschikbare kleuren, patronen en afwerkingen kunnen vlonderplanken elke buitenruimte verfraaien. Of je nu op zoek bent naar een natuurlijke houtlook of een moderne, gestroomlijnde uitstraling, er is altijd een optie die bij je stijl past.
  • Vlonderplanken kunnen voor diverse projecten worden gebruikt: van een eenvoudig terras in de achtertuin tot complexe constructies zoals verhoogde terrassen, loopbruggen en zelfs buitenmeubilair.
  • In tegenstelling tot andere buitenbodemopties zoals beton of steen, zijn vlonderplanken zachter en warmer onder de voeten. Bovendien bieden ze, dankzij de textuur en het materiaal, een slipvaste oppervlakte die de veiligheid verhoogt. Dit vooral in natte omstandigheden.

Toepassingen van vlonderplanken

  • Terassen: creëer een uitnodigend buitenleefgebied dat perfect is voor ontspanning of entertainment. Vlonderplanken bieden een solide basis voor tuinmeubilair en barbecues.
  • Tuinpaden: gebruik vlonderplanken om mooie en praktische paden door je tuin te maken, waardoor je gemakkelijk toegang hebt tot verschillende delen zonder de beplanting te verstoren.
  • Zwembaden: vlonderplanken zijn ideaal voor gebruik rond zwembaden en hot tubs, dankzij hun slipvaste eigenschappen en weerstand tegen water en chemicaliën.
  • Buitenmeubilair: met enige creativiteit en vakmanschap kunnen vlonderplanken worden getransformeerd in stijlvol buitenmeubilair, zoals banken, ligstoelen en zelfs tafels.

Onderhoud van vlonderplanken

Hoewel composiet vlonderplanken weinig onderhoud vergen, heeft houten vlondermateriaal enige aandacht nodig om zijn schoonheid en functionaliteit te behouden. Regelmatig reinigen met een zachte borstel en zeepwater kan ophoping van vuil en algen voorkomen. Houten vlonderplanken kunnen ook profiteren van periodiek oliën of lakken om ze te beschermen tegen de elementen en UV-straling.

Vlonderplanken bieden een prachtige, duurzame en functionele oplossing voor het creëren van buitenruimtes waar je jaar na jaar van kunt genieten. Of je nu een nieuw terras aanlegt, je tuinpaden wilt verbeteren of een veilige omgeving rond je zwembad wenst: vlonderplanken zijn veelzijdig genoeg om aan al je behoeften te voldoen. Door de juiste materialen te kiezen en goed onderhoud te plegen, kun je een buitenruimte creëren die zowel mooi als functioneel is. Bestel je vlonderplanken eenvoudig bij De Jong Handelsonderneming