Op zoek naar een vloer die warmte en comfort uitstraalt, maar wil je eens wat anders dan een houten vloer? Denk eens aan een bamboevloer! Bamboe heeft een warme uitstraling, is slijtvast en gemakkelijk te onderhouden.

De productie van bamboe planken

Bamboe is een veelzijdige plant uit Azië. Het is dus geen houtsoort, maar een grassoort. Bamboe is ontzettend sterk, waardoor er ook bamboe planken gemaakt kunnen worden. Die worden gebruikt voor vloeren. Bamboe planken worden geproduceerd door bamboestokken in smalle stroken te snijden en deze vervolgens aan elkaar te lijmen onder hoge druk en temperatuur. Het resultaat is een hard, dicht en duurzaam oppervlak.

Voordelen van een bamboe vloer

Het grootste voordeel van een bamboe vloer is dat deze erg duurzaam is. Van nature is bamboe bestand tegen schimmels en insecten, waardoor deze minder onderhoud vereist dan houtsoorten.

Een ander voordeel is de warme en natuurlijke uitstraling. Deze gaat goed gepaard met zowel moderne als traditionele interieurs.

Ook zijn bamboe vloeren gemakkelijk in onderhoud. Ze kunnen worden gereinigd met een zachte bezem en een vochtige doek.

Het nadeel van een bamboe vloer

Het enige nadeel aan bamboe vloeren, is dat er weinig keuze is wat betreft kleuren. De vloeren zijn te verkrijgen in naturel, karamel en chocolat kleuren. Bamboe vloeren kunnen wel geborsteld worden en afgewerkt worden met olie of lak.

De uitstraling van een bamboe vloer

Na de oogst van de bamboe worden de stengels in strips gezaagd. De groene schil wordt verwijderd en er blijft een lichtgele kleur over. Die kleur wordt naturel genoemd. Door stengels te stomen kunnen deze gaan verkleuren en kunnen ze ook een karamel of chocolat kleur krijgen. Na het drogen worden de stengels verwerkt tot vloerdelen. Dit gaat op verschillende manieren. Eén manier is bijvoorbeeld dat de strips horizontaal tegen elkaar verlijmd worden. Maar het komt ook voor dat de strips verticaal, of zelfs willekeurig, verlijmd worden.

Het plaatsen van een bamboe vloer

Een bamboe vloer is niet gemakkelijk om te plaatsen. Daarom is het verstandig om een professional in te schakelen. Het proces bestaat uit het leggen van de planken op een vlakke ondergrond en het zorgvuldig afstemmen van de planken om een naadloze afwerking te krijgen. De professionals van Bebo Parket weten precies hoe de vloer correct gelegd moet worden en hoe deze lang meegaat.