Als veel van je studenten slechte resultaten boeken, worden snel deze studenten als schuldig aangewezen. Dit is niet altijd helemaal het geval. Vooral als de negatieve resultaten in grote getallen plaatsvinden, mag je jezelf als school achter de oren krabben. Op zo’n moment heeft strenger toetsen geen zin; de oplossing zit hem in andere dingen. Probeer eens één van de volgende oplossingen!

1. Actieve lessen

Wanneer er bij jou les wordt gegeven, luisteren de leerlingen een uur lang naar het verhaal van een leraar. Deze informatie is natuurlijk hartstikke boeiend, maar het is goed om na te gaan dat je niet de enige leraar met een verhaal bent. Wanneer leerlingen 8 uur achter elkaar informatie moeten verwerken, is het niet gek dat ze geen volledige concentratie kunnen houden in elke les. Dit los je op door actieve lessen uit te voeren: je gaat het gesprek met je leerlingen aan, of doet opdrachten waarin je leerlingen op fanatieke wijze leren. De lesstof blijft hierdoor op een hele andere manier hangen, waardoor de resultaten verbeteren en je leerlingen meer motivatie zullen hebben.

2. Andere manier van toetsing

Het is een onderwerp waar op veel scholen veel over wordt gediscussieerd: is een papier examen wel de ultieme vorm van toetsing? Waar multiple choice vaak nog redelijk gaat, zijn open antwoorden voor veel leerlingen simpelweg te moeilijk. Ze kunnen niet goed tegen de druk, of hebben moeite met lezen en schrijven. De prestatiedruk maakt dit allemaal niet makkelijker, waardoor sommige scholen ervoor kiezen examens mondeling af te nemen, of enkel nog werken met toetsing d.m.v. opdrachten. Hierdoor krijgt een leerling meer vrijheid, waardoor de prestatiedruk er enigszins af gaat en de resultaten verbeteren.

3. Projectinrichting

Wat als het probleem van jouw school hem niet zit in de lessen of toetsen, maar in de omgeving? Een belangrijke factor van het succes van leerlingen is hoe de school eruitziet. Een schoolgebouw moet inspirerend zijn, maar ook de ruimte geven voor een student om te kunnen ontspannen. Wanneer jouw school deze mogelijkheden niet biedt, raden we aan eens te kijken op https://katoprojecten.nl/! Hier kom je in contact met een specialist op het gebied van projectinrichting, die jouw schoolgebouw omtovert tot een inspirerende locatie waar jouw leerlingen kunnen schitteren.

Knallen maar!

Door over deze drie onderwerpen na te denken, zorg jij binnen no-time voor betere resultaten voor jouw studenten. Tijd om te schitteren!