Kitten en voegen gaan hand in hand. Kit wordt voor verschillende toepassingen gebruikt en is daarom ook in diverse soorten te verkrijgen. De ene kier is de andere immers niet. Zo vraagt een aansluitvoeg bijvoorbeeld om een andere kit dan een dilatatievoeg. In deze blog willen we de drie belangrijkste en meest gebruikte kitsoorten behandelen. Dit zijn siliconenkit, acrylaatkit en hybride kit. Ook zullen we wat dieper ingaan op de verschillende soorten voegen. En uiteraard mag een tip als afsluiter niet ontbreken. Lees daarom snel verder!

Diverse soorten kit

Zoals hierboven ook al even is vermeld, zijn er diverse soorten kit op de markt te verkrijgen. De drie soorten die het meest gebruikt worden, zijn: siliconen, acrylaat en hybride. Daarnaast is het ook mogelijk om speciale kitsoorten te kopen, zoals sanitair kit bijvoorbeeld. Deze kit is speciaal ontwikkeld om in vochtige ruimtes te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer, maar ook de keuken of het toilet.

Siliconen versus acrylaat versus hybride

Acrylaatkit is een kit op waterbasis. Deze kitsoort laat zich gemakkelijk verwerken, is eenvoudig te reinigen, kan overschilderd worden en is daarnaast ook nog eens voordelig geprijsd. Acrylaatkit tast het omliggende materiaal niet aan. Omdat de kit op waterbasis is, is deze ecologisch verantwoord, maar uiteraard niet geschikt voor een permanente waterbelasting. Voor vochtige ruimtes wordt dan ook vaak gekozen voor een siliconenkit, aangezien deze kit hydrofoob is. Siliconenkit is in twee varianten te verkrijgen: neutraal en zuurhoudend. Beide soorten kennen zo hun voor- en nadelen. Naast dat siliconenkit goed tegen vocht kan, is het bovendien niet gevoelig voor temperatuur, uv-straling en weersinvloeden. Siliconenkit is echter niet overschilderbaar.

Voor een echte allrounder kunt u het beste hybride kit aanschaffen. Deze kit kan in tal van situaties worden gebruikt. Het hecht goed op diverse ondergronden, waaronder ook vochtige (hydrofiele) ondergrond. De kit is overschilderbaar mits er gekozen wordt voor de juiste verfsoort. De kit is daarentegen wel temperatuurgevoelig, kent een slechte tot matige uv-bestendigheid en kan verkleuren bij een gebrek aan daglicht.

Verschillende soorten voegen

Welke kit u het beste kunt kiezen is bovendien afhankelijk van het soort voeg. Zo kan er een onderscheid worden gemaakt tussen constructievoegen, dilatatievoegen en aansluitvoegen. Voor het elastisch verlijmen van bouwmaterialen heeft u constructiekit nodig. Een dilatatievoeg wordt gebruikt om bewegingen van het materiaal, zoals krimpen en uitzetten, op te vangen. Voor het voegen van gevels, vloeren en rondom sanitair kiest u dus altijd voor een elastische siliconenkit.

Voor aansluitvoegen werkt een plasto-elastische kit het beste. Denk bijvoorbeeld aan acrylaatkit. Plasto-elastische kitten zijn net iets minder elastisch dan elastische kitten. Ze zijn dan ook geschikt wanneer de beweging van het materiaal maximaal 12,5 procent bedraagt. Aansluitvoegen ziet u veel terug langs kozijnen, plafonds, plinten en trappen, waar de kwaliteit van de afwerking erg belangrijk is. 

Maak gebruik van de keuzehulp van Otto Seal!

We hopen dat u met deze blog wat meer inzicht heeft gekregen in de verschillende kitten en voegen. Heeft u toch nog wat extra hulp nodig bij het maken van een keuze? Maak dan gebruik van de keuzehulp van Otto Seal! Klik aan wat voor u van toepassing is en u krijgt direct te zien welke kit het geschiktst is.