De actieradius van een e-bike bepaalt voor een groot deel hoe groot het voordeel van elektrische motor op een fiets daadwerkelijk is. Want als je accu leeg is, fiets je met een zware fiets rond, zonder extra stuwkracht en kost het je dus veel meer kracht, in plaats van minder. Het is daarom lonend om uit te zoeken hoe de actieradius van de fietsaccu precies tot stand komt, voordat je er een aanschaft. In dit artikel lees je precies welke factoren invloed hebben op de prestaties van een e-bike!

Cappaciteit van de accu

Een van de belangrijkste factoren is natuurlijk de capaciteit van de accu. Dit wordt uitgedrukt in Wattuur, of in Ampère-uur in combinatie met een voltage. Je berekent de Wattuur uit door het aantal Ampère-uur met het voltage te vermenigvuldigen. Als je rond kijkt op de website van bijvoorbeeld Fietsaccuwinkel zie je dat er een groot verschil zit in de capaciteit. Het begint al bij 200Wh en loopt op tot 900Wh. Een grotere accucapaciteit heeft niet alleen maar voordelen. Zo neemt het gewicht toe bij een grotere batterij, net als de laadtijd. Als je een vervangende fietsaccu koopt moet je letten op het aantal volt van de motor en de batterij. Het voltage van de motor moet namelijk overeenkomen met dat van de accu. Anders werkt het systeem niet!

Hoe veel helpt de motor je?

Als je weleens op een elektrische fiets hebt gezeten, weet je dat je kunt instellen hoe zwaar de motor bijspringt. Als de motor op zijn zwaarste stand staat, hoef je minder kracht te zetten bij het trappen. Gemiddeld gezien kunnen we twee waardes geven die een inschatting geven hoe ver je kunt komen op een lading. Als je de motor op zijn ‘zwaarste’ stand zet, kun je rekenen op twaalf tot zestien kilometer per 100Wh. Als je voor een lage trapondersteuning kiest, scheelt dat behoorlijk in de actieradius. 25 tot 30 kilometer per 100Wh is dan zeker haalbaar.

De leeftijd van de fietsaccu

Ook leeftijd van de fietsaccu speelt een grote rol. De capaciteit van een accu neemt nou eenmaal af, elke keer als je de batterij oplaadt. Na een aantal jaren kun je dat zeker gaan merken. 10 procent achteruitgang per jaar – mits je de fiets bijna dagelijks gebruikt – is iets om rekening mee te houden. Overigens is het niet zo dat als je de fiets nooit gebruikt, de accu niet achteruit gaat. Zo’n batterij kan namelijk lui worden, waardoor de capaciteit alsnog naar beneden gaat. Als de batterij niet meer goed presteert, kun je overwegen deze te vervangen. Zo zijn er op Fietsaccu e-bikeaccu.nl genoeg mogelijkheden te vinden.

Het weer en de temperatuur spelen ook mee

Het laatste dat we willen noemen qua factoren die invloed hebben, is het weer. De temperatuur is namelijk ook een belangrijke speler in de wereld van de accu’s. We zien het nu ook steeds meer bij elektrische auto’s, nu deze steeds populairder worden. In de winter zijn de prestaties een stuk minder indrukwekkend als in de zomer. Een accu haalt in de winter niet de beloofde actieradius. Het is gelukkig wat aantrekkelijker om in de zomer te fietsen dan in de kou, dus misschien dat dat je enigszins geruststelt!