Stel je wilt een tafeltennistafel kopen, maar past die tafel wel in de ruimte die je voor ogen hebt.

Dat hangt er natuurlijk vanaf hoe groot de ruimte is en welke soort tafeltennistafel je wilt. Er zijn mini pingpongtafels, midi pingpongtafels en wedstrijdformaat pingpongtafels. Een mini tafel is ongeveer 90cm bij 45 cm, een miditafel is circa 150cm bij 75cm en een wedstrijdtafel is 274cm bij 152,5cm.

Op basis hiervan zou je wellicht denken dat al te bepalen is of een tafeltennistafel in een ruimte past, maar er is meer waar je rekening mee moet houden. We zetten alles even op een rijtje.

Je kunt een tafeltennistafel gemonteerd, maar ook ongemonteerd ontvangen. Als je een tafel gemonteerd bestelt, dan moet deze in zijn geheel de weg naar je ruimte afleggen. Heb je een smalle gang of een beperkt trapgat, waarlangs een tafel moet om in de ruimte te komen, dan moet je daar ook rekening mee houden. Bestel je een tafel ongemonteerd, dan moet je hier ook rekening mee houden en vergeet dan niet afmeting van de doos mee te nemen in je beoordeling. En die doos kan er ook vanaf, maar dit kan weer schade aan de tafel kunnen veroorzaken.

Als we eens bij de Internationale Tafeltennisbond kijken, dan schrijven zij voor wedstrijden een ruimte voor van 14 meter bij 7 meter. Dit is natuurlijk een enorme hoeveelheid ruimte, maar dit zijn dan ook afmetingen voor professionele spelers, die meestal heel ver van de tafel afspelen. Voor als je thuis een balletje wilt slaan, zijn dit geen realistische afmetingen.

Om een goed beeld te hebben van of een pingpongtafel wel in je ruimte gaat passen, hebben we een tip voor je. Pak een rol plakband en geef daarmee de afmeting van de tafeltennistafel op de grond weer. Op deze manier krijg je wel enig besef van hoe groot een pingpongtafel nu werkelijk is.

Als we je een advies mogen geven, dan is de ruimte die een beginnende tafeltennisspeler nodig heeft, ongeveer 6 bij 3,5 meter. Naarmate je een wat meer geoefende speler gaat worden, zal de ruimte die je nodig hebt ook wat groter worden.