Beginnen aan je carrière als darter kan natuurlijk gewoon ergens in de kroeg, maar als je echt wil oefenen, moet je thuis ook een pijltje kunnen gooien. Daarvoor moet je natuurlijk wel de juiste materialen hebben. Hier lees je precies wat je moet kopen om te kijken of jij het in je hebt om de nieuwe Micheal van Gerwen te worden. Bovendien ook handig om de juiste beschermingsmiddelen voor je muren te hebben!

Dartbord aan de muur

Het dartbord is de eerste aankoop die je moet doen. Als je een plekje hebt weten te vinden voor in je huis kun je een mooi exemplaar gaan uitzoeken. Er is veel om uit te kiezen. Zo heb je hier een groot assortiment verschillende dartborden waar je een kijkje kunt nemen. De professionele dartborden die hier worden verkocht, worden ook gebruikt op grote internationale toernooien. Zo is Winmau al jarenlang de sponsor van de BDO, en gebruikt de PDC Unicron. Ook het grote merk Target is beschikbaar.

Er zijn ook elektronische dartborden te krijgen online. Deze tellen automatisch de gegooide scores en zorgen ervoor dat je niet hoeft te rekenen. De kans dat een dartpijl uit het bord valt is dan wel wat groter, omdat hij in een gemaakt gat moet komen. De borden die van vezels worden gemaakt hebben dat probleem niet. Een goed dartbord komt vaak ook met een ophangsysteem. Deze zorgt ervoor dat het bord stevig hangt en niet meer kan draaien. Zorg wel zelf voor de juiste pluggen en schroeven. Een bord is namelijk niet licht en je wil niet dat hij van de muur valt.

Welke dartpijlen passen bij jou?

Dan gaan we kijken naar de dartpijlen. Er zijn heel veel verschillende type pijlen waaruit je kunt kiezen. Het verschil in kwaliteit kan ook erg groot zijn. De beste dartpijlen vind je bij Mcdartshop.nl en ook voor beginners is daar genoeg te kiezen. Een standaard dartpijl bestaat uit een stalen tip, een shaft die van zowel plastic als metaal kan zijn gemaakt, en een plastic flight. Deze flight zorgt ervoor dat de pijl mooi stabiel vliegt. Je kan eindeloos variëren in het materiaal waarmee je gooit. Ook de professionals wisselen het nodige af. Voor de beginners wordt vaak aangeraden om met wat zwaardere pijlen te beginnen. Het is hiermee wat makkelijker om daadwerkelijk te mikken dan met een lichte pijl.

Dartmat voor de vloer

Een mat voor op de vloer heeft twee functies. Hij beschermt de vloer voor zogenaamde ‘bouncers’, pijlen die van het bord in de muur komen, en hij geeft de juiste werpafstand aan. De beschermende functie is een beetje afhankelijk van de ondergrond waarop je gooit. Als de vloer niet zoveel uitmaakt, is een mat aanschaffen misschien overbodig. Het uitmeten van de afstand kun je ook zelf doen, maar met een dartmat heb je de mogelijkheid om de ‘oche’ ook weer op te bergen. De oche is de plek waar je je voet tegenaan houdt als je gooit.

Dartbordring

Het laatste dat we aanraden om te kopen is de ring voor rondom het dartbord. Deze beschermt je muur voor pijlen die hun doel hebben gemist. Zeker als je op de dubbels gaat gooien, kan een pijl nog weleens een hele andere kant opgaan dan je zou willen. Met een ring rondom het bord is je muur in dat geval veilig(er). Een ring is altijd gemakkelijk om te plaatsen, en hij is ook met lichten beschikbaar. Dan is je dartbord altijd goed verlicht en zie je precies waarop je mikt en waar je pijl is geëindigd.