Veilig fietsen is heel erg belangrijk, vooral voor kinderen die net beginnen met fietsen. Ze moeten het dan namelijk nog een beetje oefenen, het is dus ook helemaal niet gek als ze dan nog regelmatig vallen, bescherm je kind hier dus ook voor. Dit doe je onder andere door een kinderfietshelm voor ze te kopen een gebroken arm kan genezen maar een beschadiging aan het hoofd of in het hoofd is een ander verhaal. Als jouw kind zonder helm op valt kan hij of zij hier het hele leven last van hebben, daarom wil je altijd je kind hier zo goed mogelijk voor beschermen.

Behalve een fietshelm zijn er natuurlijk nog meer artikelen welke je kunt aanschaffen om je kind te beschermen, dit kunnen bijvoorbeeld kniebeschermers elleboogbeschermers zijn. Uiteraard is het ook heel erg vervelend als je daar op valt, een kind heeft namelijk veel eerder pijn dan een volwassen persoon. Het genezen gaat sneller bij een kind maar vaak zijn ze iets onhandiger, voorkomen is dan ook altijd beter dan genezen!

Niet alleen kinderen vallen met de fiets, helaas kan het iedereen wel eens overkomen. Net als voor kinderen is het ook voor volwassenen belangrijk om de vitale delen van het lichaam te beschermen, dus hoe goed jij ook denkt te kunnen fietsen, ook voor volwassenen is een fietshelm belangrijk.

Het kan uiteraard ook zo zijn dat je door een onoplettende automobilist geraakt wordt. Gelukkig hebben ze tegenwoordig zowel een fietshelmen heren en voor vrouwen mooie helmen ontworpen.

De reden voor het dragen van een helm

Veiligheid is belangrijk, soms kun je er werkelijk niets aan doen en zit iemand anders niet op te letten maar jij bent er wel de dupe van. Niet alleen tijdens “normaal” fietsen is het verstandig om een fietshelm te dragen maar ook bijvoorbeeld op een elektrische fiets. Deze fietsen gaan vaak een heel stuk sneller dan een normale fiets waardoor een vergissing snel is gemaakt. Verder kan door de snelheid het ook eerder voorkomen dat iemand anders jou over het hoofd ziet. Juist door deze snelheid hebben bijvoorbeeld wielrenners ook altijd een helm op, een helm heeft al meerdere malen het leven gered binnen de wielersport. Men fietsen daar heel erg hard, ook zijn de banden van die fietsen heel erg klein. Er hoeft in de bocht dus maar 1 steentje verkeerd op de weg te liggen en je kunt al vervelend vallen.

Over het algemeen zie je vaak dat mensen met een helm er het beste ervan af komen. Fietsen met een helm is in Nederland niet voor alle fietsen verplicht, in Duitsland is het bijvoorbeeld wel verplicht.

Ons advies zou zijn, draag altijd een helm, leer je kinderen van jongs af aan dat een kinderfietshelm geen verplichting is maar wel het leven kan redden.