Met de zomer in je bol kan jij niet wachten om weer op de fiets te springen en een lange rit te maken. Wielrennen kan jij namelijk als geen ander; je hebt dan ook al vaak meegedaan aan wedstrijden en langeafstandstochten. Van Maastricht naar Groningen, terug naar Amsterdam en door naar Breda: dát zijn de ritten waar jij voldoening uithaalt. Om echter zulke tochten te kunnen maken, is het van belang dat je veilig de weg op gaat. Beschik je over de juiste banden, heb je een bidon bij de hand en kun je wel ver genoeg kijken of zou je je ogen nog eens moeten laten testen? Met deze tips begin je risicomijdend aan de rit op de wielrenfiets.

  1. Houd je aan de verkeersregels

Hoe verleidelijk het is om op snelheid net even door een rood stoplicht te fietsen of voor een auto langs te schieten, het is enorm gevaarlijk voor jezelf en medeweggebruikers om de verkeersregels te breken. Zorg er daarom voor dat je je verstand gebruikt gedurende de tocht en probeer creatief om te gaan met de verkeersregels door bijvoorbeeld er een intervaltraining van te maken.

  1. Beschik over professioneel materiaal

Wanneer je van plan bent om een eind te gaan wielrennen, zal je over de juiste en kwalitatieve materialen moeten beschikken. Een losse kettingkast, lekke band of verouderde remblokjes kunnen zeer gevaarlijk zijn als je je op hoge snelheid van A naar B verplaatst. Laat je racefiets dus geregeld controleren door een fietsenmaker en bespaar niet op onderhoudsbeurten van essentiële onderdelen voor je eigen veiligheid.

  1. Zorg voor optimaal zicht

Anticiperen in het verkeer is van groot belang, maar wanneer jij niet scherp ziet, kan dit erg risicovol zijn op de weg. Als je gebruik maakt van lenzen, is de lenzen schoonmaken cruciaal en is een lenzen indoen hulpmiddel geen overbodige luxe. Op die manier anticipeer je niet alleen op plotselinge verkeerssituaties, maar ook op potentiële gevaren door beperkt zicht.