Samen met je kindje fietsen, het is niet alleen handig, je kindje vind het vaak ook ontzettend leuk om op deze manier de wereld te ontdekken. De enige voorwaarden voor jou als ouder is dat het veilig is. Een goed fietszitje voor je kind is dan onmisbaar. Met deze tips weet je precies waarbij je op moet letten tijdens het kopen van een veilig fietsstoeltje.

Leeftijd van je kind

Hoe graag je ook met je pasgeboren baby erop uit wil, het is pas veilig en verstandig om je kindje mee te nemen op de fiets als hij zelfstandig kan zitten. Meestal is dit rond een maand of 9, dat hangt af van hoe je kind zich ontwikkelt. Lange tochten maken zit er dan ook nog niet direct in; de nek,- en rugspieren zijn nog niet sterk genoeg om het gehobbel aan te kunnen.

Ook heeft je kind op iedere leeftijd behoefte aan een ander soort fietsstoeltje. Van 9 maanden tot 3 jaar is een fietsstoeltje voorop de fiets aan te raden en van 3 tot 6 jaar een fietsstoeltje achterop. Wil jij je baby al voordat hij 9 maanden is meenemen op de fiets? Dan zijn er speciale autostoeltjes die je ook kan meenemen op de (bak)fiets.

Achter opzitje en fietstassen

Naast je kindje zal je ook geregeld andere spullen mee moeten nemen op de fiets. Omdat je je kindje zo veilig mogelijk wil vervoeren is het geen optie om tassen aan je stuur te hangen. Investeren in een goede fietstas is daarom verstandig. Daarnaast moet je ook goed opletten bij het kopen van een fietszitje of deze geschikt is in combinatie met de tassen.

Mamafietsen

Mamafietsen zijn speciaal ontwikkeld om je kindje op een veilige manier te vervoeren. Mamafietsen hebben een extra breed stuur, een lage instap en een dubbele standaard. Daarnaast hebben de meeste moederfietsen een slot waarmee je je voorwiel op slot zet. Zo slingert je stuur niet heen en weer als je kindje in of uit de fiets tilt. Het nadeel van een mamafiets is dat ze vaak zwaar zijn, een grotere draaicirkel nodig hebben en door het brede stuur niet door smalle ingangen passen.