Al een aantal jaren bezit de gemiddelde Nederlander meer dan één fiets. Een bijzonder gegeven, dat veel te maken heeft met hoe we in Nederland tegen fietsen aankijken. We hebben vaak een stadsfiets en een sportfiets, of een ‘stationsfiets’ en een goede fiets. Het is niet alleen een belangrijk vervoermiddel, maar ook een bron van ontspanning. Ons land kent vele duizenden (hobby)wielrenners, mountainbikers, BMX-ers en fietstochtenrijders. Fietsen zit in ons DNA, we groeien ermee op en kunnen niet zonder.

Touren, een sport voor iedereen

Op de pedalen stappen om vooruit te komen en ergens heen te gaan is een bezigheid, maar fietsen is tevens één van de populairste sporten. Het wielrennen is van het sportfietsen de grootse tak, met zowel professionele als amateurbeoefenaars. Fietsen is onder andere zo populair omdat je op de pedalen, anders dan bijvoorbeeld bij hardlopen, vrijwel geen klappen te verduren krijgt. Het is daarom een prima sport om op te pakken als je rustig wil beginnen met sporten of wil afvallen, ook wanneer je al wat ouder bent.

Bovendien is het een sport waarin je je grenzen merkbaar kunt verleggen. Bereik je de echte top, dan is deze sport ontzettend zwaar. Zo schreef MNLK.nl eens een artikel over de Tour de France en wat daarbij komt kijken. Niet voor iedereen dus. Gelukkig is wielrennen ook prima geschikt voor een ‘gewoon, wekelijks rondje’.

Aarzel je nog om te beginnen, kom dan in de stemming met het luisteren van podcasts over wielrennen, bijvoorbeeld op de Spotify Web Player. Wie zoekt op ‘wielrennen’ krijgt vele verhalen, van verslagen tot ervaringen en van reisverhalen tot sportinstructies.

Per fiets op avontuur

Voor wie een rondje om de kerk niet genoeg is, bestaan er in Nederland vele, goed aangegeven fietsroutes, die je bijvoorbeeld kunt vinden via de app of website van de ANWB, de fietsersbond of het IVN.

Daarnaast kun je vanuit Nederland gemakkelijk naar het buitenland fietsen. Een fietsvakantie is bij uitstek een belevenis, waarbij je weinig nodig hebt en veel onverwachte momenten beleeft. België en Duitsland zijn populaire fietsbestemmingen, maar ook verder, richting Frankrijk of Denemarken, is goed te doen. De afstand is te overbruggen, de infrastructuur is er prima en fietsen is er ingeburgerd.

Wil je het avontuurlijker aanpakken, dan is een fietsvakantie op een verre bestemming ook een optie. Verder Europa in, of fietsen in Afrika of Zuid-Amerika. Er zijn online tal van routes te vinden door de meest prachtige landschappen. Je rijdt door plaatsen waar andere toeristen niet komen en beleeft de reis op een heel andere schaal, door onverwachte stops en interessante ontmoetingen. Wanneer je goed voorbereid op fietsvakantie gaat heb je gegarandeerd een onvergetelijke ervaring!