Nederland is een echt fietsland. Het klimaat leent zich goed om te gaan fietsen en er zijn veel fietsvoorzieningen. Net als veel andere landen kampt ook Nederland met een probleem rondom overgewicht. Veel inwoners hebben overgewicht en een te hoog BMI. Afvallen is dan het advies, echter hoe doe je dat? En zou afvallen en fietsen een goede combinatie kunnen zijn?

De simpele theorie van het afvallen

Om de vraag te beantwoorden of je kunt afvallen rond de buik door te fietsen is wat basiskennis wel zo handig. Afvallen lukt alleen als er minder calorieën in- dan uitgaan. Dit noemt men de positieve energiebalans. Uiteraard zijn er soms ook andere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van overgewicht. Maar het belangrijkste is om niet meer te eten dan je lichaam verbrandt.

Met fietsen verbrandt je calorieën

Door te bewegen verbrandt het lichaam calorieën. Dat is dus positief als je wilt afvallen. Uit onderzoeken blijkt dat de zogenaamde intervaltrainingen het meest effectief zijn. Dit kun je ook toepassen bij het afvallen met door te fietsen. Wissel intensieve periodes van fietsen af met minder intensieve.

Werk aan je beenspieren door te fietsen

Wist je dat onze beenspieren de grootste spiergroep in ons lichaam vormen? Dit is relevant om te weten omdat spiermassa zorgt dat je vetverbranding goed werkt. In principe is meer spiermassa goed voor een betere vetverbranding. Ook als je niets doet verbrand het lichaam energie. Door te fietsen kun je beenspieren trainen en daarmee de ruststofwisseling verhogen. Een belangrijke parameter als je wilt afvallen.

Tegenwoordig zien we veel e-bikes. Super handig om lekker relaxed relatief grote afstanden te fietsen. Het is natuurlijk beter voor de beenspieren om niet te veel op de accu te leunen maar vooral ook zelf kracht te zetten.

Beweging in combinatie met een verantwoord dieet

Uiteraard is lichamelijke beweging een belangrijke component als je wilt afvallen. Echter blijkt dat voeding nog vele malen belangrijker is dan lichamelijk beweging. Zelfs medische afslankmiddelen zoals Xenical worden voorgeschreven in combinatie met een verantwoord dieet.

Wil je afvallen kijk dan vooral eerst naar je voedingspatroon. Zorg dat je een eetpatroon ontwikkelt dat in balans is qua calorieën en goed vol te houden is op de lange termijn.

Kleine tip, met een E-bike val je ook af als je hiermee de auto vervangt, vervang je hiermee de normale fiets dan wordt het uiteraard minder!