In de schuur of buurtfietsenstalling zul je ongetwijfeld een degelijke fietspomp tegenkomen. Eentje met een flinke voetplaat voor goede steun met flinke handvatten, zodat je met je lichaamsgewicht je fietsband binnen een paar slagen vol hebt. Heb je geen fietspomp dan heb je waarschijnlijk nog een fiets met houten wielen of rijd je graag op zachte banden. In ieder geval beide zijn verre weg van ideaal. Sommige items zijn belangrijk om te hebben in noodsituaties. Hollandbikeshop.com voorziet je niet alleen van de juiste fietspomp, maar ook van diverse fietsonderdelen en accessoires.

Op de fiets naar je werk betekent meestal dat je alles gehaast doet, zoals zo snel mogelijk je spullen pakken en je lunch klaar maken. Je springt op je fiets en ‘oeps’, je fietsband is zacht. Dan is het bijzonder irritant wanneer je misgrijpt bij het zoeken naar een fietspomp. Ook al ben je iemand die veel of weinig fietst, sommige zaken horen gewoon in orde te zijn en daar hoort een fietspomp en plakset gewoon bij. Voor onderweg een handpomp en plakset mee, een band geeft nu eenmaal niet van tevoren aan wanneer die lekt raakt.

Je zit graag op de fiets en dan wil je sommige dingen niet vergeten.

  1. De hand-fietspomp ‒ Onderweg een lekke band krijgen, is iets waar niemand aan wil denken. Het luchtpompje vindt niemand leuk om mee te werken, maar er zijn situaties dat je blij bent dat je hem bij je hebt. De fanatieke wielrenner of degene die met een flinke toertocht bezig zijn, is dit alleen maar als extra ballast dat ook nog eens je fiets esthetiek vernietigt. Je kunt duizenden kilometers rijden zonder een lekke band te krijgen, maar die ene keer dat je de fietspomp vergeet slaat het onheil toe.
  2. Reparatieset ‒ Een plaksetje met bandenlichters meenemen voor onderweg, of als je aan het wielrennen bent is een tubeless reservebandje nog helemaal niet zo’n gek idee om mee te nemen. Zorg voor jezelf dat je niet voor verrassingen komt te staan, want een heel eind naar huis lopen met een lekke band is geen pretje.
  3. Regenkleding ‒ Niets is zo veranderlijk als het Nederlandse klimaat, zo fiets je lekker in het zonnetje en zo fiets je in een stortbui. Bij lekker weer ben je er totaal niet op gekleed om een regenbui te trotseren, het hebben van extra makkelijk opvouwbare regenkleding is dan ook een must.
  4. Water ‒ Je hebt een flinke fietstocht uitgestippeld om er een leuke dag van te maken. Fietsen is inspanning, je zult ongemerkt een hoop vocht verliezen dat je regelmatig moet aanvullen om uitdroging te voorkomen. Van huis gaan zonder flesje water of een niet gevulde bidon aan je frame is vrij onverstandig, je loopt dan het risico onderweg onwel te worden.
  5. Eten ‒ Dat hoeft geen uitgebreide maaltijd te zijn, maar gewoon een kleinigheid om de hongerklop tegen te gaan. Een simpele energiereep is voldoende om je goed op de been te houden. Heb je een lange rit voor de boeg neem er dan een paar mee of een paar boterhammen.

Wees altijd voorbereid om kleine reparaties uit te voeren.

Er komt een dag dat je tijdens een lange rit tegen een mechanisch probleem aanloopt met je fiets. Als je geluk hebt zit je misschien dicht bij een fietsenmaker. In andere gevallen zul je het zelf moeten doen. Zorg daarom dat je altijd minimaal bent uitgerust om een reparatie aan je fiets uit te voeren. Laten we beginnen met een goede fietspomp.